Bel +31 (0)88 130 2500 of mail ons Bereikbaar ma t/m vr 08.30 - 17.00 UUR

Rheinmetall.com

Nederland | behoefte aan gepantserd logistiek voertuig

In de jaren 90 zochten Duitsland en Frankrijk een vervanger voor hun verouderde pantserwiel- en pantserrupsvoertuigen. Beide landen besloten die samen te ontwikkelen. Dit was het begin van een internationale, industriële en defensie samenwerking. Niet veel later werd ook Engeland aan deze samenwerking toegevoegd. De Fransen stapten na een aantal jaren uit het project en ook Engeland haakte af. Omdat Nederland eveneens behoefte had aan een nieuw gepantserd logistiek voertuig, werd het een Duits-Nederlands project.

De Duitse en Nederlandse industrieën, vertegenwoordigd door de Duitse bedrijven Krauss-Maffei Wegmann (KMW), Rheinmetall Landstysteme (RLS) en het Nederlandse Stork (PWV), verenigd in het consortium ARTEC, zetten het project voort.

Overname | Stork PWV wordt Rheinmetall Nederland

In 2008 is Stork Pantserwielvoertuigen (Stork PWV) overgenomen door het onderdeel Radfahrzeugen (Wielvoertuigen) van RLS en veranderde de naam naar Rheinmetall Nederland BV.

Door deze overname vergrootte RLS haar aandeel in ARTEC tot 64%. RLS maakt onderdeel uit van Rheinmetall Defence  dat, naast Automotive, een van de divisies is van Rheinmetall AG. Met de overname heeft Rheinmetall Defence haar positie op de Europese defensiemarkt versterkt en tevens haar positie binnen het Boxer-programma.

Joint venture | Rheinmetall AG en MAN

In 2010 is Rheinmetall MAN Military Vehicles GmbH (RMMV) opgericht. Dit is een een joint venture tussen Rheinmetall AG en MAN Truck & Bus, waardoor de militaire divisies (MAN Nutzfahrzeuge & RLS Radfahrzeugen) zijn gefuseerd. RMMV vormt hiermee een belangrijke leverancier voor complete oplossingen in de markt voor militaire wielvoertuigen. Zij levert een breed scala gepantserde en ongepantserde transport-, commando- en specifieke voertuigen voor de internationale krijgsmachten. Rheinmetall heeft een belang van 51% en MAN 49% in RMMV. De samenvoeging van de militaire divisies bracht Rheinmetall Nederland de naam Rheinmetall MAN Military Vehicles Nederland B.V. (RMMV-NL).

100% Rheinmetall | RMMV-NL wordt Rheinmetall Defence Nederland BV

In 2019 zijn Rheinmetall AG en MAN Truck & Bus overeengekomen dat Rheinmetall het onderdeel tactische voertuigen terugkoopt uit de joint venture met MAN zodat dit een 100% onderdeel van Rheinmetall wordt. De samenwerking op het vlak van logistieke voertuigen blijft bestaan en wordt verder voorgezet in de joint venture RMMV. Dit betekent dat Rheinmetall MAN Military Vehicles Nederland BV een 100% Rheinmetall bedrijf geworden is en dat de naam per 1 november aangepast is in Rheinmetall Defence Nederland BV.

RMMV-NL | productie- en onderhoudsfaciliteit voor Boxer

RMMV-NL, ontwikkelaar en bouwer van het unieke, modulaire pantserwielvoertuig Boxer is in januari 2013 verhuisd van Amsterdam naar Ede. In een speciaal ingerichte vestiging zijn de 4 Nederlandse varianten van het pantserwielvoertuig Boxer geproduceerd en onderhouden. Daarmaast wordt er op dit moment geproduceerd voor ander internationale klanten.

De Boxer is een uniek voertuig vanwege de modulaire bouw.
Het onderstel: Drive Module, is voor alle voertuigen hetzelfde.

De missie/inzet specifieke opbouw: Mission Module, bepaalt de functie van de uitvoering. Bovenop de Drive Module wordt de Mission Module geplaatst in de mogelijke uitvoeringen Cargo, Ambulance, Command Post of de GNGP die aan de Nederlandse klant geleverd zijn.

Voordeel van dit modulaire systeem is het snel kunnen aanpassen van het voertuig voor een specifeke missie/inzet. Daarnaast kan er snel een nieuwe variant ontwikkeld worden waarbij alleen de Mission Module ontwikkeld hoeft te worden, wat scheelt in kosten en ontwikkelingstijd.